úterý, června 16, 2015

Frostfire | Dokážete udržet tajemství?


Amanda Hocking není v knižní sféře nové jméno. U nás vyšla její snad neznámější série Dědička a právě svět Tryllů a jiných trolích národů autorce utkvěl v hlavě a rozhodla se, že i její nové série Kanin chronicles se bude odehrávat na stejném místě. Nejsem fanda toho, když autor pokračuje ve smyšleném světe, který již byl součástí jiné série, ale na Frostfire je něco lákavého, co mi našeptávalo, abych knihu přeci jen zkusila.

S troly se v young adult knihách příliš často nesetkáme a tak stále lze říct, že jde o něco originálního a netradičního. Každý si troly představí asi jako velká a ošklivá stvoření, ale v knihách Amandy Hocking vypadají zcela jinak. Jsou to lidé na vysoké úrovni, mají několik nezávislých národů a každý svého krále a královnu. Právě o jednom z nich, o Tryllech, jste se mohli dozvědět v sérii Dědička a o dalším o Kaninech ve Frostfire. Frostfire čtenářům krásně přiblíží, jak tato komunita národů společně funguje a jaké to je přímo na královském dvoře. To nejlepší je však fakt, že tyto národy nežijí v nějakém smyšleném fantasy světě, ale skrytí v Kanadě.

Nemohu si pomoci, ale Frostfire opravdu musím přirovnat k jiné velmi známé YA sérii. Velmi se podobá Vampýrské akademii. V samotné Bryn jsem neskutečně viděla Rose a její příběh taktéž. To, že se knihy podobají, ale nevidím jako nic špatného. Frostfire je neskutečně chytlavá kniha, která ale nepřekypuje akcí ani nějakými svižnějšími scénami. Je to spíše klidnější příběh, zaměřený na vztahy.

Když už jsem načala vztahy, nelze nezmínit Bryn a Ridleyho a jejich vztah nevztah. U těchto dvou nelze nedoufat v to, že se dají dohromady. Od prvního pohledu je jasné, že mezi nimi je něco víc, než jen pouhé přátelství. Avšak osud jim nepřeje a tak se jim nestále staví do cesty. Ať už nepěkné událostí dějící se mezi Kanini, jiní lidé nebo jejich vlastní vztah nadřízeného a podřízeného. Osobně si ale myslím, že jde jen o otázku času. Chemie proudící mezi Bryn a Ridleym je totiž tak silná.

Samotná zápletka není zrovna nejsilnější částí knihy. Nezdálo se mi, že se mi se ve Frostfire dělo něco převratného. Spíše jen takové menší události. Nedoporučuji tak mít nějaká převelká očekávání. Nemuselo by se vám to vyplatit. Kniha se opravdu zaměřuje spíše na Bryn a její život než na to, co se v kaniní společnosti děje. Někomu se tak nemusí líbit. Tleskám však za zcela poslední kapitolu, kdy se na povrch dostalo něco, co jistě s celým příběhem ještě silně zamíchá. Něco, co Ridleyho nenechá chladným. Jak dlouho dokáže Bryn udržet tajemství?

  • Název: Frostfire
  • Série: Kanin chronicles #1
  • Autor: Amanda Hocking
  • Datum vydání: 6. ledna 2015
  • Datum vydání v ČR: Nechystá se
  • Počet stran: 321
  • Nakladatelství: St. Martin's Griffin
Follow my blog with Bloglovin
Previous Post
Next Post

post written by:

1 komentář:

  1. Ja si túto knihu chcem strašne prečítať/ kúpiť :D ale mám pocit, že ju budem už čoskoro držať v rukách :D A teraz, keď viem o tom vzťahu/ nevzťahu, tak sa teším ešte viac :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář.